Suszone owoce – pyszne!

Najlepsze suszone owoce, sprawdź!

Trzy popularne suszone owoce

Suszone owoce są źródłem przede wszystkim zdrowych cukrów, witaminy, minerałów, przeciwutleniaczy czy błonnika. Posiłek ubogacony w suszone owoce będzie bardziej sycący, są często stosowane w przypadku diet redukcyjnych, stanowiąc zastępstwo dla ulubionych słodyczy. Wspomagają też one naszą regenerację, więc świetnie nadają się nie tylko dla osób z sportowym trybem życia, ale też dla tych ciężko pracujących.

Metoda suszenia owoców

Przed laty suszenie owoców odbywało się głównie za sprawą słońca, jednak idąc z duchem czasu oraz rozwojem technologii doprowadziło to do wynalezienia metod alternatywnych, a są nimi:

  • suszenie próżniowe

  • odwadnianie osmotyczne

  • suszenie konwekcyjne mikrofalowe

  • liofilizacja

Suszona papaja

Jej suszone owoce są źródłem witamin z grupy A, B oraz K, a zawarta w niej ilość witaminy C jest dwukrotnie większa od wymaganego dziennego zapotrzebowania. Na dodatek jest świetnym przeciwutleniaczem.

Właściwości suszonej papai:

  • wspomaga walkę z celulitem

  • jest pomocna w procesie krzepnięciu krwi

  • wspomaga odporność oraz łagodzi przebieg chorób przewlekłych

  • wspomaga regeneracje wątroby

  • ma wpływ na poprawę metabolizmu

Suszona gaja

Bogata równie w minerały jak i witaminy. Ma w sobie wiele witamin z grupy: A, B, oraz C, ponadto jest świetny źródłem selenu, cynku czy żelaza.

Właściwości suszonej gai:

  • pomaga w redukcji ciśnienia krwi

  • wpływa na regulację stężenia cukru we krwi

  • wspomaga walkę z dolegliwościami układu oddechowego

  • pomaga w regeneracji oraz budowie komórek organizmu

  • jest przeciwutleniaczem

  • pobudza krążenie

  • zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu sercowego

Suszone daktyle

Daktylowiec pamięta jeszcze czasy prehistoryczne, a same suszone daktyle wykorzystywane są już od bardzo dawna. Zawartość witamin i minerałów zależy od ich odmiany,

  • Deglet Noor – dobre źródło kwasu foliowego o niskiej zawartości witamin z grupy A oraz C

  • Medjool – dobre źródło minerałów takich jak magnez czy wapń, ma w sobie sporo witaminy A oraz B6

Właściwości suszonych daktyli:

  • zwiększają odporność

  • zmniejszają ryzyko chorób układu sercowego

  • pomagają w redukcji cholesterolu

  • łagodzą przebieg chorób przewlekłych

  • redukują objawy osteoporozy i menopauzy

Podsumowanie

Który z tych owoców wybrać najlepiej? To sprawa mocno indywidualna zależeć będzie od preferencji smakowych i oczekiwanych rezultatów, lista suszonych owoców jest długa i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Daniel

w górę